Objavljena Odluka o kriterijima za akreditaciju

Sarajevo, 13.septembar 2010.god.-U “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“ br. 75/10  objavljena je Odluka o kriterijima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini koju je uz saglasnost Upravnog odbora donio direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA). Utvrđivanje jasnih, transparentnih i pristupačnih kriterija za akreditaciju visokoškolskih ustanova nadležnost je Agencije propisana Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Kriteriji za akreditaciju su jedinstveni i obavezni za sve visokoškolske ustanove u BiH, kako javne, tako i privatne univerzitete i visoke škole. Oni će se potpuno jednako i dosljedno primjenjivati na svim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, a od stepena njihove ispunjenosti zavisiće preporuka o akreditaciji visokoškolske ustanove.

Kriteriji imaju  izvorište u Standardima i smjernicama za  osiguranje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, te Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Kriteriji su rezultat intenzivnog rada Agencije i opsežnih konsultacija sa predstavnicima akademske zajednice i svih ministarstava nadležnih za visoko obrazovanje u BiH, kao i konsultantske pomoći evropskih stručnjaka iz oblasti osiguranja kvaliteta.

Odluka o kriterijima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini